Het verhaal achter de Whisky- en Port- flight tray

Arno heeft al meer dan 20 jaar een liefhebberij in Whisky én Port. Ik kan van beide genieten, gewoon thuis, maar ook proeverijtjes, beurzen, verzamelen en recentelijk zelfs reizen naar Schotland en Portugal.

Met vrienden op vakantie in Schotland, bij McGonagall’s in Edinburgh vindt hij een “menukaart” met whisky-flights. Diverse flights elk met een selectie van 3 whisky’s die op regio, op kenmerk of juist gevarieerd bijeengebracht zijn. Elke flight heeft een aansprekende naam als bijvoorbeeld de “Regional Picks’, “Art of the Finish”, “Cask Strength” etc etc. Gepresenteerd op een plankje waarin de glazen wat dieper staan.

In onze zomervakantie doen we een port-proeverij bij Quinta do Noval in Porto. Dit is een van de oudste porthuizen van Portugal, zij kopen geen druiven van wijnboeren, maar verbouwen hun eigen druiven op de flanken van de Duoro rivier. Het hele proces van druif tot port in eigen huis. Zij zijn vooral bekend van de Quinta do Noval 1963 Nacional Vintage port, die gezien wordt als de beste vintage port ooit gemaakt!

De proeverij bestaat al een eeuwigheid, maar de presentatie op een zogenaamde flight-tray is een verrassing. Bij Quinta do Noval gebruikt men geen serveerplankje of flight tray voor hun port. Het glaswerk staat een beetje onhandig op het stenen tafelblad. Aan beide presentaties valt wel het een en ander te verbeteren. Hier ontstaat het idee om hiervoor ex whisky- en portvaten te gebruiken. Het is een mooie manier om je gasten te trakteren op een proeverijtje. Heerlijk om er op dat moment wat meer van te maken dan het nuttigen van die ene borrel, het levert vast en zeker weer nieuwe gesprekken of zelfs inzichten op.