Onze werkwijze

Oude Whisky- en Portvaten worden bij verschillende leveranciers ingekocht om de beste keuze te hebben in vaten. Bij de inkoop van oude whiskyvaten wordt gekeken naar zowel de buiten- als ook de binnenzijde van het vat. Alleen de mooiste vaten worden gebruikt. De metalen ringen worden verwijdert, waarna het vat “in duigen” valt. Niet elke duig is geschikt, sommige zijn zwaar beschadigd of hebben breuk. Anderen zijn te breed of te smal.

Vervolgens worden de duigen schoongemaakt, bij Whisky wordt de verkoolde (gecharrde) binnenzijde met een staalborstel geborsteld om overtollig houtskool te verwijderen. Wel blijft de verkoolde binnenzijde van de duig intact. De Port duigen hebben vaak een gekristalliseerde binnenzijde, ook dat wordt geborsteld om de scherpte te verminderen.

Per duig wordt gekeken voor welke Flight-tray deze het meest geschikt is, de smallere zijn bruikbaar voor de Flight tray Small, terwijl de bredere meer geschikt zijn voor de Flight tray Large. Afhankelijk daarvan wordt de juiste lengte én de diameter + locatie van de boorgaten bepaald. Bij tray’s die licht getordeerd zijn wordt een hoek geschuurd zodat deze vlak ligt. Afhankelijk van het te gebruiken Glencairn glaswerk worden de sparingen gefreesd. Dan wordt het geheel nogmaals geschuurd om scherpe randen te voorkomen, maar het authentieke uiterlijk te behouden.

Whisky; het gebruik van “Virgin Oak”, een nieuw eigen vat dat voor de 1e keer gebruikt wordt, is minimaal. Voornamelijk werken distillery’s met vaten gewerkt waar eerder bijvoorbeeld Wijn, Sherry, Port, Bourbon of een andere alcoholische drank in gelagerd was. Op het moment dat de distillery het vat gebruikt heeft dit al een leven achter de rug. De duigen hebben een verleden van soms meerdere decennia, dat als flight tray verder voortgezet wordt.

Port; porthuizen werken zowel met nieuwe als gebruikte vaten, afhankelijk van het type port te ze willen maken. Ook hier zie ik dat de langer gebruikte vaten zichtbaar meer kristalafzetting hebben.

Eikenhouten duigen zijn een heerlijk materiaal om mee te werken, tijdens het zagen, boren en schuren komt de geur van whisky of wijn weer naar buiten. Niet 1 duig is gelijk. De breedte, dikte, kleur en aan de binnenzijde de verkoling, de kristaline afzetting, alles verschilt per duig. Aan de zijkant van de duig is het zogenaamde “devils-share” zichtbaar. De whisky, port, wijn, etc die tussen de duigen in het hout is getrokken. Elke flight-tray is een uniek product en een eerbetoon aan de whisky of port.

Leverancier vaten en duigen.